Selahattin Demirtaş Kimdir?
Selahattin Demirtaş, Türk avukat, siyasetçi, yazar ve eski milletvekilidir. 2014-2018 yılları arasında Figen Yüksekdağ ile birlikte sol eğilimli ve Kürt yanlısı Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eş genel başkanlığını yapmıştır. 2014 ve 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP'nin adayı olmuş, ancak her iki seçimde de üçüncü sırada kalmıştır. 4 Kasım 2016'dan beri tutuklu bulunmaktadır.
Demirtaş, 1973 yılında Elazığ'ın Palu ilçesinde Zaza kökenli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Diyarbakır'da tamamladı. 1991 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünü kazandı, ancak siyasi nedenlerle okulu bitiremedi. 1993 yılında tekrar üniversite sınavına girerek Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazandı.
Mezuniyetinden sonra bir süre serbest avukatlık yapan Demirtaş, 2000 yılında İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesinin yönetim kurulu üyesi oldu. 2004 yılında ise şube başkanlığına seçildi. Bu dönemde dernek, Türkiye'deki artan faili meçhul cinayetlere odaklandı.
Siyasi kariyerine 2007 yılında Demokratik Toplum Partisi'nden (DTP) Diyarbakır milletvekili olarak başlayan Demirtaş, partinin kapatılması sürecinde yeni kurulan Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) genel başkanlığına seçildi. BDP'nin HDP'ye katılması sürecinde ise 2014 yılında yapılan kongrede Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP eş genel başkanlığına getirildi.
Demirtaş, 2007 seçimlerinde Diyarbakır, 2011 seçimlerinde Hakkari ve 2015 seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak Meclis'e girdi. HDP'yi iki kez barajı aşan bir parti haline getirdi. Ancak 2016 yılında "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla gözaltına alındı ve tutuklandı. Edirne F Tipi Cezaevi'nde halen tutuklu bulunan Demirtaş, cezaevinde yazdığı öykü kitaplarıyla da tanınmaktadır.
Demirtaş'ın tutukluluğu uluslararası alanda da tepki çekmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Aralık 2020'de verdiği kararda, Demirtaş'ın tutukluluğunun siyasi amaçlı olduğuna ve Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetmiştir.
son olarak
Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından ele alınmıştır. AİHM Büyük Dairesi, 2020 yılında verdiği kararda, Demirtaş'ın tutukluluğunun siyasi amaçlı olduğunu ve onun siyasi faaliyetlerini engellemeyi amaçladığını hükmetmiştir. Mahkeme, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 18. maddesini ihlal ettiğine karar vermiştir. Söz konusu madde, hak kısıtlamalarının kötüye kullanılmasını yasaklamaktadır. AİHM ayrıca Türkiye'ye Demirtaş'ı derhal serbest bırakmasını emretmiştir. Ancak, bu kararın Türkiye'de uygulanması konusunda süreç devam etmektedi
bu kaynaklara da göz atın
https://globalfreedomofexpression.columbia.edu/cases/selahattin-demirtas-v-turkey-no-2/